Sutra potpisivanje ugovora o izgradnji fabrike u Zaječaru

Bez autora
Jan 26 2011

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisaće sutra sa kompanijom Gorenje Sporazum o izgradnji nove fabrike u Zaječaru u kojoj će biti zaposleno 300 radnika. Slovenačka kompanija donela je odluku da proširi svoje kapacitete u Zaječaru, koja predstavlja prvu veliku investiciju u istočnoj Srbiji. Ministarstvo je, imajući u vidu veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u tom delu Srbije, podržalo ovu investiciju sa po 10.000 evra po svakom nezaposlenom. Nakon objave da će fabriku graditi u Zaječaru, čelnici grada Valjeva izrazili su "iznenađenje i čuđenje" odlukom menadžmenta Gorenja iz Velenja da novu fabriku ne gradi u tom gradu gde je ranije kupljen plac za tu investiciju.

Sutra potpisivanje ugovora o izgradnji fabrike u ZaječaruPotpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisaće sutra sa kompanijom Gorenje Sporazum o izgradnji nove fabrike u Zaječaru u kojoj će biti zaposleno 300 radnika, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Slovenačka kompanija donela je odluku da proširi svoje kapacitete u Zaječaru, koja predstavlja prvu veliku investiciju u istočnoj Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo je, imajući u vidu veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u tom delu Srbije, podržalo ovu investiciju sa po 10.000 evra po svakom nezaposlenom.

Nakon objave da će fabriku graditi u Zaječaru, čelnici grada Valjeva izrazili su "iznenađenje i čuđenje" odlukom menadžmenta Gorenja iz Velenja da novu fabriku ne gradi u tom gradu gde je ranije kupljen plac za tu investiciju.

Čelnici Valjeva tvrde da je politika uplela prste a od vlade su zatražili da ne prihvati ugovor o dodeli subvencija Gorenju za izgradnju fabrike u Zaječaru ili da toj slovenačkoj kompaniji omogući iste uslove za otvaranje dodatnog pogona u Valjevu.

I državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić je danas ocenio da je odluka Ministarstva ekonomije da stimuliše otvaranje fabrike Gorenja u Zaječaru većim budžetskim izdvajanjima nego za Valjevo "pogrešno sprovođenje decentralizacije i razvnomernog regionalnog razvoja i otimanje stranih investitora".

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić negirao je danas da je taj grad "oteo" Valjevcima novu fabriku slovenačkog Gorenja i dodao da će i stanovnici Valjeva imati koristi od nove fabrike.

Ničić je novinarima kazao da je sastavni deo Ugovora o otvaranju nove fabrike u Zaječaru obaveza otvaranja i 200 radnih mesta u Valjevu i Staroj Pazovi, gde slovenačka kompanija već poseduje fabrike. Ničić je dodao da Zaječarci nisu nikome ništa oteli.

- Mi se nismo bunili kada je u Valjevu podsticajnim sredstvima otvarana fabrika frižidera i zamrzivača - rekao je on.

Prema njegovim rečima, najbitnije je da se u Srbiji otvaraju fabrike i stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Fabrika u Zaječaru će biti treća fabrika Gorenja u Srbiji. Prva fabrika je 2006. otvorena u Valjevu a 2007. je otvorena fabrika u Staroj Pazovi. U ovom trenutku u postojećim fabrikama Gorenja radi više od 1.000 ljudi, a u planu je i otvaranje novih radnih mesta u Valjevu i Staroj Pazovi.

U novoj fabrici u Zaječaru Gorenje će postaviti montažnu liniju za mašine za pranje i sušenje veša, kao i umivaonika. Oko 90 odsto proizvodnje biće namenjeno izvozu, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik